woensdag 30 juli 2008

Stadsbussen in Gorinchem (een reis door het verleden)

Voordat Arriva in Gorinchem ging rijden, verzorgde Connexxion, ZWN en Westnederland het stadsvervoer. Westnederland had in de jaren 80 het vervoer overgenomen van de EGAO. Dit bedrijf had voor de stadsdienst een aantal van Hool Fiat busjes in dienst.

Deze busje bleven na de overname van de stadsdienst door Westnederland nog enige tijd dienstdoen, maar zijn nooit bij WN overgenomen. Wel kregen de busjes WN emblemen en werden nieuwe lijnnummers ingevoerd zoals hier onder is te zien op de foto van de 46 (bron: internet)

Ter vervanging van de EGAO bussen kwamen een aantal 7000 (Mercedes-Den Oudsten) midibusjes naar Gorinchem. Hieronder de 7005 (bron: internet). Dit was een bijzonder exemplaar. De orginele 7005 verbrandde in 1980 in Delft toen deze nog geen jaar oud was. Ter vervanging werd toen een vergelijkbaar busje van de BBA overgenomen die toen al door had dat de 7000 serie welliswaar modern maar technisch zeker niet volmaakt was. Dit busjes kreeg bij WN weer het nummer 7005. In Gorinchem kwam deze 7005 weer z'n oude BBA soortgenoten tegen die op de lijn naar Werkendam reden.

De busjes van de 7000 serie werden door WN vervangen door midibusjes uit de serie 6700. Deze bussen reden ook op de rustige lijntjes naar Schoonhoven en Bleskensgraaf. Deze busjes werden voorzien van lokale Nettorama reklame net als de bussen in de EGAO tijd. Toen deze bussen na afvoer in Bosnie terecht kwamen zat deze reclame er nog op!

Op de rustige tijden werden er Taxibusjes van Taxi Haars ingezet op de stadsdienst. Deze waren voorop voorzien van een lichtbak met de tekst Lijn 89. Achter de voorruit werd de bestemming met bordjes aangegeven. Deze bordjes werden keurig met een lampje verlicht.
Na het verdwijnen van de 6700 seriein de ZWN tijd reden er Mercedes O405 bussen op de stadsdienst. Slechts bij hoge uitzondering reed er een MB200 op deze dienst. In 2002 kwamen er twee nieuwe MAN-Berkhof bussen op de stadsdienst te rijden die inmiddels was overgegaan naar de opvolger van ZWN, Connexxion. Deze bussen rammelden verschrikkelijk over de Gorinchemse klinkers.

Geen opmerkingen: