vrijdag 28 december 2012

Arriva terug in Friesland


Na 6 jaar is Arriva weer terug in Friesland. Voor deze concessie wordt een heel nieuwe wagenpark aangeschaft. Om de productie bij VDL in Heerenveen beter te spreiden werd besloten een deel van de nieuwe bussen geleidelijk in 2013 af te leveren. Het gat wordt o.a. opgevuld met overtollige bussen uit de concessie DAV (Zuid-Holland). Hiermee keren de karakteristieke Engelse Wrights weer terug naar Friesland. De kosten voor het weer rijklaar maken van deze bussen worden gedeeld door VDL en Arriva. Hoewel dit initiatief van Arriva en VDL goed is voor de werkgelegenheid in Friesland zal de provincie toch een boete aan Arriva opleggen vanwege het rijden met (te) oude bussen.

Een voormalige Zuid-Hollandse streekbus in HeerenveenDe 8851 is eigenlijk voor Zuid-Holland Noord bedoeld maar rijdt tijdelijk rond in Leeuwarden. De bus is volledig beplakt in de Friese kleuren.

Een voormalige stadsbus uit Dordrecht en daarna (ook in afwachting van nieuwe bussen) Lelystad.
 
Een deel van de nieuwe vloot van de achterzijde bekeken....

...en van de voorzijde

Ook tijdelijk zijn een aantal Irisbus midi busjes uit Zuidholland. Zo maken deze busjes ook nog eens wat kilometers.Op de Qliner lijnen worden in Turkije gebouwde Mercedes Intouro bussen ingezet. Daarmee blijft Arriva trouw aan de hogevloerbus voor de Qliner in Noord-Nederland 

De meeste Wrights kregen een grondige opknapbeurt voordat ze weer in dienst gesteld werden. Deze bussen zijn te herkennen aan de afwijkende opschriften aan de achterzijde. OOk het Wright logo onder het raam is verdwenen.

Geen opmerkingen: