zaterdag 28 juni 2008

"Wat rijdt daar?! Achter de schermen van de Betuweroute".

In het Gorcums museum wordt tot 2 november een tentoonstelling gehouden over de Betuwelijn, met aandacht over de oude spoorlijn (ooit met doorgaande internationale treinen) en de nieuwe "Betuweroute" voor het goederen verkeer. Leuk om even langs te wippen als je in Gorinchem bent.

Of we het nu leuk vinden of niet, de Betuweroute ligt er. Nu de bouw klaar is, kunnen we eindelijk wennen aan deze nieuwe toevoeging aan het landschap. Wat rijdt er eigenlijk over de lijn? Waar gaan de treinen naartoe, waar komen ze vandaan? Op onze eigen "treinenzolder" bieden wij van het Gorcums Museum van eind juni tot en met begin november een kijkje achter de geluidschermen met de tentoonstelling "Wat rijdt daar?! Achter de schermen van de Betuweroute en de Merwede-Lingelijn".

In vogelvlucht wordt het vervoer per spoor langs Gorinchem behandeld. De eerste spoorlijn uit 1883, de staatslijn Dordrecht-Elst, is tegenwoordig de Merwede-Lingelijn, waar met meer treinen, nieuwe treinstellen en nieuwe stations hard gewerkt wordt om de trein voor nog meer reizigers aantrekkelijk te maken.
Ook voor het goederenvervoer is de trein weer helemaal actueel, door het verstopte wegennet en het steeds verder uitbreidende achterland.
Gorinchem kreeg vanaf 1992 dan ook de maken met een nieuwe spoorlijn met goederenvervoer: de Betuweroute. Op de tentoonstelling zijn de diverse treinen, goederen en bestemmingen van de Betuweroute zien: graantreinen uit Polen, soja naar Hongarije, kolen naar het Roergebied, containers naar Milaan. Ook de bouw en de bezwaren tegen de aanleg worden niet vergeten.
Een tentoonstelling voor belangstellende Gorcumers, treinenfanaten, liefhebbers van techniek, en voor kinderen is er een speciaal programma. Geen jubelverhaal over de Betuweroute, wel een kans om nader kennis te maken met de lijn die door de achtertuin van de stad loopt.

zaterdag 28 juni 2008 t/m zondag 2 november 2008

Grote Markt 17
4201 EB Gorinchem

Geen opmerkingen: