zaterdag 2 augustus 2008

Boek: Met de LAB op stap

Voordat de busmaatschappijen in Friesland in de jaren zeventig fuseerden in de FRAM, bestonden er in de provincie verschillende particuliere bedrijven die openbaar busvervoer aanboden. Het Leeuwarder Autobedrijf, de LAB, was daar één van. De bussen van de LAB waren lange tijd een zeer gezichtsbepalend onderdeel in het Friese landschap, in het gebied tussen Leeuwarden, Sneek en Bolsward.

In het boek "Met de LAB op stap" wordt de geschiedenis van dit bedrijf uitvoerig besproken. In het eerste deel wordt de historie van de LAB van 1920 tot 1970 beschreven, rijk geïllustreerd met foto's , afbeeldingen van folders en dienstregelingen etc. In 1970 kwam een einde aan de geschiedenis van de LAB. De dalende passagiers aantallen en stijgende loonkosten maakten het onmogelijk een particulier streekvervoer bedrijf winstgevend te exploiteren. De overheid die met subsidie voor het streekvervoer over de brug kwam streefde een consolidatie van bedrijven na, waarbij er in Friesland nog slechst ruimte was voor 1 bedrijf. Dit werd de FRAM waarvan de aandelen voor 100% in handen waren van de Nederlandse spoorwegen.

In het tweede deel wordt het wagenpark van de LAB besproken. Bij het samenstellen van dit deel heeft de schrijver gelukkig gebruik gemaakt van de gegevens van de Autobus Documentatie Vereniging. Hierdoor is een goed en volledig overzicht onstaan, iets wat bij vergelijkbare uitgaven nog wel eens ontbreekt. De LAB heeft in totaal 102 bussen gehad. In de jaren 50 en 60 bouwde fabrikanten de bussen nog precies volgens de wensen van de klant en zo ontstonden er vaak unieke exemplaren. Leuk is dat er veel foto's in kleur zijn afgedrukt ondanks het feit dat de kleuren de tand des tijds soms niet helemaal doorstaan hebben. Kort samengevat: over de LAB is een prachtig boek verschenen. Je zou willen dat er meer van dit soort boeken verschijnen, maar dan moet je daar als auteur natuurlijk wel de tijd voor hebben/willen vrijmaken. In ieder geval hulde aan de auteur van dit boek.

Een bijzonder kenmerk van de LAB bussen was dat het logo in de achterruit gegraveerd was. Dit is ook nog het geval bij de enige overgebleven LAB bus, een DAF B1300DD468 met een opbouw van Smit Joure. Deze bus met wagenpark nummer 17 werd in 1968 aan de LAB geleverd. De FRAM wilde graag van dit soort eenlingen af en kreeg daarvoor geld van de overheid. Eigenlijk had de bus om deze reden geëxporteerd moeten worden naar het buitenland. Zo kwamen vele soortgenoten terecht in Suriname. De 17 kwam echter in 1976 terecht bij de Lobithse Autodienst. In 1985 werd de bus bij Smit Joure ingeruild. Het Noordelijk Bus Museum slaagde erin de bus bij Smit Joure te kopen. Inmiddels is de bus in de originele staat teruggebracht.

Auteur: Velstra, J.
Titel: Met de LAB op stap
Ondertitel: Historie van het Leeuwarder Autobedrijf 1920-1970
Bindwijze: Gebonden
Aantal pagina's: 128
Geilllustreerd: Ja
Afmetingen: 288 x 14 x 226
Uitgever: Friese Pers/Noordboek
Publicatiedatum: 04-2008
ISBN13: 9789033006470


Geen opmerkingen: