zaterdag 10 januari 2015

Romantiek in Kleve (1982)

Beelden van de verbinding Kleve-Nijmegen in de winter van 1982, toen de lijn nog volop in bedrijf was met doorgaande treinen, naar verdere bestemming in Duitsland.
Een korte trein vertrekt vanuit Nijmegen naar Kleve. In de laatste periode voor de sluiting hing er vaak maar één rijtuig achter de locomotief.
Een 211 komt met een korte maar bonte trein uit de richting van Kalkar, een verbinding die al jaren is opgeheven. Achter de lokomotief zit een Umbauwagen
De 211-271-2 voor een korte maar 'typenreine' stoptrein. Van dit soort treinen waren er ontelbare onderweg in West-Duitsland.
De 215-030-8 vertrekt met de D-trein Amsterdam-München (via Nijmgen) uit Arnhem.
 Een zwaar gemotoriseerde stoptrein staak klaar voor vertrek richting Kalkar.
 De lok die we eerder zagen is omgelopen. Vaak was dat niet nodig door de inzet van een stuurstandrijtuig.
De trein naar Nijmegen staat klaar voor vertrek.
Dezelfde trein is weer terug uit Nijmegen. De stoomverwarming staat lekker te dampen. Achter de lokomotief een zeer bejaard bagage rijtuig.

Duitse DB216 locs in Groningen

Tot 1984 reed er twee keer per dag een getrokken trein van Groningen naar Bremen, getrokken door een DB216. In de winter zorgde de dampende stoomverwarming voor extra sfeer op het station. Tot Leer werd de trein gereden met Nederlands personeel. Tijdens het overblijven in Groningen werd de 216 gebruikt voor binnenlandse goederentreinen. Later werden er meerdere locs van dit type gehuurd voor het rijden van goederentreinen in het Noorden. Ze werden via de personentreinen uitgewisseld.

donderdag 8 januari 2015

Eerste indrukken van Arriva in Brabant

Buurland Treinen in Arnhem

Een verschijnsel dat we nu niet meer kennen was de Buurlandtrein naar Duitsland. Deze treinen reden van Amsterdam via Arnhem naar Emmerich naar een  aantal bestemmingen in het Ruhrgebied of zelfs het Sauerland. In Nederland reden deze in het pad van de binnenlandse Intercity Arnhem-Amsterdam. Deze reed afwisselend met de Intercity Amsterdam-Nijmegen een keer per uur en stopte niet in Driebergen-Zeist. Deze uurdienst was van en naar Duitsland onregelmatig zodat op een aantal slagen ook binnenlands materieel reed. 

Sommige treinen bestonden uit slechts drie rijtuigen. Anderen waren aanzienlijk langer of voorzien van een bagage rijtuig. Ook werden de Duitse rijtuigen in de spits gebruikt voor een binnenlandse trein Arnhem--Nijmegen-Arnhem-Amsterdam.


zondag 4 januari 2015

(Rode) Blauwe Engelen in Arnhem

Jarenlang waren de Blauwe Engelen beeldbepalend voor de regionale treindienst in Arnhem. Ze verzorgde een belangrijk deel van het vervoer op de lijnen naar Doetinchem-Winterswijk en in de richting Tiel. In de late avonduren reden er zelfs DE2en als stoptrein tussen Arnhem en Zutphen om materieel uit te wisselen. De dienstregeling was hiervoor met 7 minuten opgerekt.

donderdag 1 januari 2015

De IJssellijn in de jaren 70 en 80

De 1126 nadert station Arnhem met als derde rijtuig een voormalig couchette rijtuig (Plan N), terwijl het bagage-restauratie rijtuig ontbreekt.

De 1140 staat voor een Plan E stam die normaal gebruikt wordt voor de dienst op diesellijnen. Voor deze dienst waren een aantal B rijtuigen omgebouwd tot AB rijtuig.

De 1202 met direct achter de lok een voormalig internationaal rijtuig (Plan K), van een ontwerp dat dateert uit de jaren dertig. Meestal was de 1e klas gedeclasseerd. In dit geval lijkt het rijtuig ter vervanging van het 1e klas Plan E rijtuig te rijden.

Met een beetje geluk kon je een volledig blauwe trein voor de lens krijgen één van de twee laatst overgebleven blauwe 1200en.

Oostnet Autobussen