maandag 30 juli 2007

Trams in Lissabon
De afgelopen week in Lissabon geweest. Hier is voor OV belangstellende veel te zien. Het meest opvallend blijven de trams die nog steeds een deel van het openbaar vervoer verzorgen. Op lijn 15 (een vlakke route lang de rivier de Taag) rijden een tiental gelede lagevloer trams. Geld voor meer nieuwe trams was er blijkbaar niet want er worden altijd een paar diensten gereden door 2 assige trams!!! Deze trams zien er ouder uit dan ze zijn. Ze zijn in de jaren negentig gebouwd door de werkplaats van het trambedrijf (CARRIS) op nieuwe onderstellen van Kiepe. Deze trams zijn eigenlijk bedoeld voor de lijnen 12, 18, 25 en 28.

Lijn 28 is de meest spectaculaire. Deze verbindt 2 hooggelegen oude stadswijken via de laaggelegen binnenstad met elkaar. De lijn rijdt via zeer steile en hele smalle straatjes. Toeristen en inwoners bevolking de trams die met grote frequentie rijden. De twee-asser kunnen zo'n 60 passagiers meenemen en zijn daarmee het ideale vervoermiddel voor deze lijn.

Lijn 18 rijdt vanaf het centrum eerst een stuk via de route van lijn 15 en slingert dan via stijle straatjes door een buitenwijk naar een grote begraafplaats. In de eindpuntlus staan een aantal bloemenstalletjes. De frequentie is een groot deel van de dag niet meer dan een 20 minuten dienst. Het mag eigenlijk een wonder heten dat deze lijn nog rijdt. Veel vergelijkbare lijnen zijn in de jaren 80 en 90 verbust.

Geen opmerkingen: