zaterdag 8 november 2008

Arriva Dennis Dart bussen in Tsjechië

Sinds deze zomer rijden een aantal Dennis - Alexander bussen van Arriva in Tsjechië. Deze bussen kwamen in 2001 in dienst bij Arriva in Noord Nederland. Met hun typische Engelse uiterlijk waren het opvallende verschijningen op de weg. In Engeland rijden grote aantallen van dit soort bussen rond, ook bij Arriva.
In Nederland kon men ze maar matig waarderen. De afwerking was een stuk minder degelijk dan die van bijvoorbeeld de Den Oudsten Alliance of Mercedes Citaro. De Dennis Dart is dan ook niet voor het eeuwige leven gebouwd. Met relatief kort lopende concessies en steeds veranderende concessie eisen heeft het geen zin een bus te bouwen die 15 jaar mee gaat. Inmiddels zien we ook andere fabrikanten met vergelijkbare producten op de markt komen zoals bijvoorbeeld de VDL Ambasador. Door het verlies van een aantal concessies in het Noorden van Nederland door Arriva zijn ze daar overbodig geworden. In de nieuwe concessies zoals bijvoorbeeld in Zuid-Holland voldoen ze niet aan de milieu eisen. Bij aanvang van deze concessie hebben ze daar wel gereden in afwachting van de aflevering van de Wrights. Ook hebben er een aantal dienst gedaan in en rond Den Bosch in 2007.
In Tjechie kon men deze bussen blijkbaar nog goed gebruiken.
Opvallend is dat de bussen in Tsjechië gewoon hun oude Nederlandse wagenparknummer hebben behouden. Verder heeft men de digitale route aanduiding blijkbaar niet aan het werk gekregen. De bestemmingen worden met bordjes voor de voorruit weergegeven.

De foto's van de bussen in Tsjechië komen van een Tsjechisch internet forum

Geen opmerkingen: