zaterdag 24 oktober 2009

Parkshuttle Kralingse Zoom-Rivium


De ParkShuttle is een automatische, elektronisch geleide autobusdienst tussen Rotterdam (Metro Kralingse Zoom) en Capelle aan den IJssel (bedrijven terrein Rivium) in Nederland. Tussen 1999 en 2002 reed Parkshuttle I.
Vanaf 1 december 2005 startte de verlengde dienst ParkShuttle II, met nieuwe grotere voertuigen maar dat duurde slechts een week: na een frontale botsing op een enkelsporig gedeelte werd de dienst weer stopgezet. Tot overmaat van ramp brandde daarna ook de stalling nog uit waarbij 1 wagentje compleet werd verwoest. Concepteigenaar en producent van de Parkshuttle, Frog Navigation Systems, werd op 3 april 2007 failliet verklaard. Hierdoor werd het onzeker of de ParkShuttle ooit nog zou gaan rijden. Frog heeft echter in afgeslankte vorm een doorstart gemaakt. Dezelfde geleidingstechnologie van Frog wordt ook toegepast in de Philias en daarnaast ook veel in de industrie. Het systeem wordt tbv personenvervoer toepassingen op de markt gebracht door 2getthere. Deze naam is dan ook te vinden op de voertuigen. De voertuigen zijn gebouwd door Spijkstaal (o.a. bekend van de (elektrische) SRV wagens) naar ontwerp ven Duvedec.

Op dit moment is het systeem weer in gebruik. Sinds kort is het ook mogelijk aan te geven naar welke halte je wil. Zo hoeft het busje niet meer nodeloos bij iedere halte te stoppen.

Geen opmerkingen: