dinsdag 15 maart 2011

De Ogen van de StadMijn eerste optreden als cameraman in een 'officiële produktie'.

De Ogen van een Stad is een rijdende en omgevingsgevoelige video-installatie van Jef Monté & Mark Thur. Dit filmpje geeft een indruk van de installatie, die is ingebouwd in een gewone stadsbus die de normale dienstregeling rijdt.

Je ziet filmpjes die door Bosschenaren en door bezoekers van de stad zijn opgenomen. Speciaal is dat deze filmpjes pas vertoond worden als de bus in de buurt rijdt van de plaats waar de filmpjes gemaakt zijn.

Zet een koptelefoon op en laat je verrassen door een nieuwe blik op je dagelijkse omgeving. En vergeet niet bij de juiste halte uit te stappen!

De video-installatie was te zien van 7 t/m 20 februari 2011 op steeds wisselende buslijnen in 's-Hertogenbosch en omstreken.

De Ogen van een Stad is gemaakt voor de Contextuele Cinema-opdracht (uit 2010) van Schatten van Brabant. Hierbij werd gevraagd om een film te maken die vertelt over de plek waar deze vertoond wordt.
Jef Monté & Mark Thur hebben er voor gekozen om te werken met filmpjes die men maakt wanneer men iets de moeite waard vinden om te filmen. Een mooi pak sneeuw, carnaval, voetbal, fietspaden, een zwerm mussen, alles wordt gefilmd. Het gaat in feite dus om allemaal kleine documentairetjes.
Jef zocht en vond deze in privé-archieven en op YouTube. Ook het stadsarchief 's-Hertogenbosch heeft het een en ander aangeleverd. Mark heeft stadsgeluiden opgenomen en deze verwerkt tot een compositie die doorlopend te horen was uit 32 koptelefoons.
Omdat de filmpjes allemaal op andere plekken zijn opgenomen hebben ze een rijdende bioscoop bedacht. Op deze manier werd elk filmpje vertoond op de exacte plek waar het gemaakt was. Door te kiezen voor een stadsbus in plaats van een bus te huren en speciaal voor de installatie te laten rijden werd er een nieuw (groot) publiek bereikt, en het milieu niet extra belast.

Geen opmerkingen: