dinsdag 27 september 2011

Kwartierdienst Merwede Lingelijn



De kwartierdienst op de Merwede Lingelijn wordt niet door iedereen even positief ontvangen. Op twitter wordt een hoop gemopperd over volle, tekorte, vertraagde en opgeheven treinen. Een andere veel gehoorde klacht is die van de verlengde reistijd. Dordrecht-Gorinchem duurt nu 7 minuten langer.
Vanochtend zelf in de ochtendspits met de trein gereden. Volgens de spoorkaart van Nederland waren verschillende treinen opgeheven. Andere treinen reden met soms grote vertragingen. Mijn trein vertrok met zo'n 5 minuten vertraging uit Gorinchem en dat bleef zo tot Dordrecht. Ook de treinen uit de tegenrichting reden allemaal met vertraging.

Bij een kwartierdienst op een enkelsporig traject werkt ook een kleine vertraging als snel door op andere treinen. Ook de korte keringen van 5 minuten in Geldermalsen en Dordrecht helpen niet echt mee. Treinen die te laat aankomen vertrekken daardoor ook al snel te laat. De oplossing om een vertraagde trein dan maar in Beesd te laten keren zodat deze op tijd aan de terugreis kan beginnen zal niet door iedereen gewaardeerd worden...

Zorgelijk is dat er nu in theorie nog enige rek in de dienstregeling zit doordat de drie nieuwe stations tussen Dordrecht en Gorinchem nog niet geopend zijn.

Misschien is een kwartier dienst op een enkelsporig traject wel teveel van het goede. Syntus kan daar tussen Doetinchem en Zevenaar over mee praten.

Trams in het Openluchtmuseum



Het blijft leuk, de trams in het Openluchtmuseum in Arnhem. Van de tram wordt goed gebruik gemaakt. Met 3 trams wordt op drukke dagen een frequente dienst onderhouden op het 1,7 kilometer lange traject. In de route zitten een aantal spectaculaire hellingen. Topstuk van de collectie is de 'GETA 76', een replica van de een tram uit de serie 70-75 van de Arnhemse gemeente tram uit 1929. Destijds waren dit de modernste trams van Nederland. In 1944 tijdens de slag om Arnhem werd de remise met bijna het hele wagenpark door brand verwoest. Ook de trambaan liep tijdens de gevechten en de plunderingen door de Duitsers daarna grote schade op. Daarom werd na de oorlog besloten verder te gaan met trolleybussen.

maandag 19 september 2011

25 jarig jubileum buslijn Oosterhout - Utrecht

GTW/GSM 419


In juli 1981 stond de 419 op de rayon indelingslijst van de GSM gemeld voor afvoer. De bus was toen 18 jaar oud, iets wat vandaag de dag ondenkbaar is. De bus kwam in 1963 in dienst als onderdeel van de serie 401-420, de eerste serie 'duikboten' van de GTW. Nadat in 1977 GTW streekvervoer werd overgenomen door de Nederlandse Spoorwegen en verder ging als GSM werden de streekbussen allemaal in snel tempo 'streekgeel' geschilderd. Ook werden de meeste bussen opgenomen in het viercijferige nummer systeem van de NS. Een uitzondering werd gemaakt voor de toen nog in dienst zijnde bussen uit 1963. Blijkbaar ging men er vanuit dat deze wel snel zouden verdwijnen. De 419 bleek een taaie en overleefde veel nieuwere soortgenoten totdat in 1981 toch het onvermijdelijke einde kwam.

De rayon verdeling uit juli 1981. Dat waren nog eens tijden.......

Indrukken uit Madrid

Indrukken uit Madrid tijdens een kort rondje in de zon. Veel Irisbussen op Gas. Geen wonder want zeker in de zomer zorgt het verkeer voor een enorme luchtvervuiling.







zondag 11 september 2011

Afwisseling in Dordrecht

Op de stadsdienst in Dordrecht zullen over een paar maanden alleen nog maar Hybride Volvo's rijden. Nu is er nog de nodige afwisseling

Van de Wrights rijdt inmiddels een deel in Lelystad. De 6300 rijdt nog in Dordt met nog steeds opschriften uit Assen.

Van de ex-Veolia Citaro's zijn er inmiddels twee door brand gesneuveld.

De Hybride 5415 maakt straks deel uit van het compleet Hybride wagenpark van Dordt.

Opmerkelijk op de streekdienst zijn een aantal 5900 die uit de Betuwe komen.

De 537 is een stadsbus uit Groningen. Mogelijk blijft deze als reserve in Dordrecht

maandag 5 september 2011

15 minutendienst Gorinchem-Dordrecht

Druk verkeer op de MerwedeLingelijn

Vandaag voor het eerst de 15 minutendienst op de MLL. Om 15:00 reed alles zonder vertraging.





zondag 4 september 2011

15 Minutes of fame - Arriva

Vanaf morgen start de 15 minutendienst op de Merwede Lingelijn

Vanaf December gaan er 3 nieuwe stations open:

Station Boven Hardinxveld, vanaf 5 september in gebruik als kruising

Blauwe Zoom, aan de westzijde van Hardinxveld
Sliedrecht Baanhoek  bij de brug over de Merwede


15 Minutes of fame - Arriva

De bijvangst van een reisje Texel

Naast de unieke gelegenheid om vijf standaard streekbussen naast elkaar te fotograferen, was er ook de nodige bijvangst:

Peereboom rijdt met o.a. de 1852 een aantal diensten  in Noord-Holland Noord voor Connexxion

De 55 was in 2003 nieuw voor MTI in Meppel. Via de BBA en Connexxion (in huur van VDL) bij Peereboom
Ook Procity 3806 behoort tot de vloot van Peereboom

De ex GVU 387 is één van de weinige nog actieve DAF-Hainje CSA1 stadsbussen

De bus is nog volledig in z'n Utrechtse uitvoering en vervoert nu Wadlopers in de Wieringermeer

Bij TBO Texel rijden twee 1100 in Arriva uitvoering die ooit bij de GADO in dienst zijn gekomen

Een reisje naar Texel



Op 3 september 2011 maakte twee oude standaard streekbussen de oversteek naar Texel. De 1698 (Leyland-Den Oudsten LOB 1981) en 6662 (DAF MB200-Den Oudsten semi-toer 1978) brachten een bezoek aan dit eiland waar een ontmoeting kon worden geregeld met nog 3 bussen van dezelfde familie. Een unieke gebeurtenis anno 2011.
De 1698 kwam in dienst bij de DVM (Drentse Vervoersmaatschappij), en reed later voor de DVM-NWH en daarna voor VEONN. De 6662 kwam als semi-toerwagen in dienst bij de Zuid Ooster in Gennep. Kort voor z'n afvoer heeft de bus nog heel even voor Hermes gereden.

Op Texel kwamen de ex Zuid Ooster 3612 (in geel) en Cabrio 8059 (ex NZH) van Texeltours de gelederen versterken samen met de (ex NZH 1276 uit 1976). Deze laatste is in particulier beziet en heeft een carrosserie van Hainje.


De beide hoofdrolspelers van een geweldige excursie naar Texel op 3-9-2011



Op Texel kon een line-up gemaakt worden van 5 standaard streekbussen