zondag 30 december 2007

Arriva Merwede-Lingelijn


Vanaf 10 december 2006 rijdt Arriva op de Merwede-Lingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. Hiervoor zijn van de NS tijdelijk de Plan V stellen 864-870 gehuurd. Deze zullen in 2008 vervangen worden door de elektrische variant van de Spurt die in Noord-Nederland als Dieseltrein al bij Arriva rijdt.Na wat aanloop moeilijkheden kwam de dienst goed opgang. Wel is het wagenpark aan de krappe kant. Voor de basis dienst zijn vier stellen nodig. In de spits zijn de 3 overige stellen nodig om de diensten tussen Dordrecht en Gorinchem te versterken met een tweede stel. Hiertoe worden in Gorinchem stellen aan- en afgekoppelde en worden er een aantal lege ritten tussen Dordrecht in Gorinchem gereden. In de toekomst zal tussen Gorinchem en Dordrecht in de spits een kwartier dienst gereden worden. Hiervoor zal dan wel op twee plaatsen een stukje dubbelspoor moeten komen. Voor deze dienst volstaan 6 stellen. Ook dan blijft het wagenpark met 7 nieuwe Spurt stellen aan de krappe kant. Doordat de Spurts sneller kunnen accelereren wordt het mogelijk om zonder al te veel tijdsverlies een aantal extra haltes in gebruik te nemen.
De hele dienst met 2 stellen rijden op drukke dagen zoals bijvoorbeeld de Gorkumse Paasmarkt is niet mogelijk. Ook hebben defecten direct gevolgen voor de dienstuitvoering. Toen op 1 dag 2 treinen beschadigd waren door een aanrijding en een derde stel een brandje in een accu had, werd de dienst tussen Gorinchem en Geldermalsen noodgedwongen vervangen door bussen. Ook op 16 september 2007 ging het mis. Toen trok de 867 bij Beesd de bovenleiding naar beneden. De R4C 2001 werd ingeschakeld voor het afslepen van het onfortuinlijke treinstel. Hier deze opmerkelijke combinatie na aankomst in Dordrecht.
Toch zijn dit uitzonderingen. Over het algemeen wordt de dienst stipt uitgevoerd. Positief is ook de aanwezigheid van een conducteur op iedere trein, iets wat bij de andere aanbestede lijnen in Nederland niet het geval is.

Geen opmerkingen: