donderdag 27 maart 2008
"Den Oudsten Alliance Trolleybus" (het vervolg)
Vorig jaar rond deze tijd verschenen er foto's van een Alliance Trolleybus in Bulgarije. Inmiddels is een bus van dit type echt op de weg gekomen blijkens foto's die op internet zijn verschenen. Deze foto's zijn gemaakt in de Bulgaarse stad Varna. De casco's van deze bussen werden destijds opgekocht bij de liquidatie van Den Oudsten in 2002. Het ging hierbij om bussen die voor de RET in aanbouw waren maar nooit zijn afgebouwd. Blijkbaar was men reeds in 2006 met de bouw van deze bus bezig gezien de cover van het tijdschrift dat hiernaast is afgebeeld.
maandag 24 maart 2008
BoekTip: The London Titan
De Leyland Titan was de laatste Londense dubbeldekker die min of meer volgens de wensen en eisen van London Transport gebouwd was. De bus bleek in de praktijk een stuk beter te voldoen dan z'n voorganger, de Daimler Fleetline. Over deze bus is een fraai boekwerk verschenen: De London Titan.
The Leyland Titan was the last double-deck bus to have at least some hand in its design by the old London Transport. Suffering in the early 1970s from the reliability problems of the DMS class of Daimler Fleetline, and no longer able to design and build its own buses, London Transport resolved not to be caught out twice. Thus was developed the Leyland Titan, an attractive, amenable and reliable second-generation OPO bus that entered revenue-earning service on 4 December 1978. With 1,125 bought new and six acquired second-hand, the T class went on to complete nearly 25 years on the London frontline. Although its technological sophistication, combined with industrial problems afflicting Leyland at the time, put off buyers outside the capital, the privatised descendants of these same concerns would snap up second-hand Titans when the tendering losses incurred by London Buses Ltd caused examples to flood onto the open market, in some cases after less than ten years of service. Many of them would go straight back into service on London routes! The T class saw London through the uncertain period of division and privatisation, and in the hands of three successor companies to London Buses Ltd continued to provide stalwart service until 19 June 2003, when T1018 operated on a stage service for the last time. With all remaining examples, including those latterly used on schools and private-hire work, now gone from frontline service, the future careers of the London Transport Titans have been no less fascinating, with buses seeing use by operators large and small the length and breadth of the country. In The London Titan, Matthew Wharmby explores in detail the complete history of the last of the bespoke London Transport buses. Illustrated throughout with over 300 colour and black and white photographs, this book will appeal to the many bus enthusiasts around the country.
zaterdag 22 maart 2008
Legoland: Een echte SB220-Den Oudsten
Berlijn (2): Checkpoint Charlie
woensdag 19 maart 2008
Berlijn (1): Een verassende toerwagen
zondag 16 maart 2008
De Betuwelijn is in gebruik
Sinds een paar maanden rijden er reguliere treinen op de Betuweroute. De afgelopen jaren was er zo af en toe al werkmateriaal op de lijn te zien.
Ook werden er vanaf 2005 testritten gereden met elektrische lokomotieven.
De Betuwelijn is geopend, de eerste treinen rijden richting Duitsland. Wat staat hen daar te wachten? Is Duitsland klaar voor de Betuwelijn?
Verken Malta per oldtimerbus: nu het nog kan!
zaterdag 15 maart 2008
Arriva Merwede-Lingelijn (2)
De eerste stop na Gorinchem in deze richting is Arkel. Gelukkig is hier het oude stationsgebouw bewaard gebleven. Het is een station zonder poespas met enkelspoor.
Na station Arkel passert te lijn het Merwede kanaal over een draaibrug met fraaie borden boven het water die waarschuwen dat het aanraken van de draden levensgevaarlijk is.
Na de brug over de Merwede duikt de trein de polder in en gaat de route via een kaarsrechte lijn richting Leerdam.
Een leuk punt tussen Arkel en Leerdam zijn de spoorwegovergangen over de "Breezijde" en de "Smalzijde" die aan weerszijde van het water van Arkel naar Nieuwland lopen. Beide overwegen zijn voorzien van een waarschuwing voor diepladers en een nummer.
Doordat de spoorbaan hoger ligt dan de weg zouden diepladers klem kunnen komen te zitten. In een door Pro-rail uitgegeven boekje staan al deze overwegen beschreven met de minimale hoeveelheid vrije ruimte die er onder de dieplader moet zijn om de overweg veilig te kunnen passeren
zaterdag 1 maart 2008
Reutte i. Tirol Postbussen
De postbussen rijden over het algemeen niet erg frequent. Belangrijk is het scholieren vervoer. De dienstregeling is dan ook in belangrijke mate op de schooltijden afgestemd. Bij het uitgaan van de scholen heerst op het station van Reutte topdrukte. Een andere belangrijke doelgroep zijn de toeristen. Steeds meer gemeenten sluiten met Postbus contracten af waardoor er binnen de gemeente of regio door toeristen gratis met de bus gereisd kan worden. In Reutte waren in februari 2008 nog veel relatief oude postbussen aan te treffen.
Twee al relatief oude stadsbussen bij het station van Reutte. De linker bus rijdt op de stadsdienst in Reutte. De rechter bus staat gereed voor een rit naar het Tannheimertal. Stadsbussen zijn voor het vervoer van passagiers met skies handig omdat ze een relatief lage en vlakke vloer hebben. Wellicht is dat de reden van de inzet van deze bus. Aan de harde stoeltjes zal het niet liggen
Een Steyr-Volvo streekbus voorzien van Ski-rek aan de achterkant
Twee relatief nieuwe bussen die aangeven dat er de laatste tijd relatief vaak van bedrijfskleur is gewisseld. Bussen in de laatste nieuwe bedrijfskleur (goudachtig metalic) heb ik in Reutte niet gezien