zaterdag 21 april 2007

GVA 22

Op 21 april 2007 organiseerde de Stichting Museumbussen een excursie in de omgeving van Arnhem met de GVA 22. In de ochtend werd een rondrit gemaakt door de prachtige omgeving van Arnhem.


Deze Leyland Verheul LVB668-Verheul kwam in 1968 in dienst bij het GVA als onderdeel van de serie 21-23. Deze bussen waren voorzien van dubbele stoelen aan beide zijden van het gangpad en hadden daardoor 45 zitplaatsen. Ze waren speciaal bedoeld voor de zomerlijn naar de Hoge Veluwe en de stadsrondritten. Zowel de lijn naar de Hoge Veluwe als de stadrondritten werden wegen gebrek aan belangstelling al snel gestaakt.


Het GVA zette deze bussen niet graag in op de lijndienst. Door het smalle gangpad was de doorstroming van passagiers zeker bij een volle bus met staanplaatsen niet optimaal. Meer dan een enkel spitsritje en wat groepsvervoer zat er voor deze bussen dan ook niet. Op de foto hiernaast zien we de 22 in dienst op lijn 5. Lijn 5 reed vanwege de files op de Johan de Wittlaan om via het Spijkerkwartier. Hier zien we de bus op deze omleidingsroute in de Parkstraat. Een enkele keer was een bus van deze serie aan te treffen als versterkingsbus op de lijn naar de Hoge Veluwe die vanaf het einde van de jaren zeventig weer nieuw leven was ingeblazen.De 22 werd verbouwd tot Lesbus, maar kon eventueel ook gewoon op de lijndienst worden ingezet. Op de foto hiernaast is deze te zien samen met de andere lesbus, de 80.
Op een winterse zondagochtend trof ik eens de hele serie aan op lijn 1. Er zat die ochtend veel ijs op de bovenleiding en blijkbaar had men geen zin in technische problemen met de trolleybussen (door de ijsvorming is de stroomafname niet optimaal en slijten de koolblokken in de stroomafnemers heel snel. Daarom werden die ochtend alle trolleybussen door dieselbussen vervangen. Dit was mogelijk doordat de materiaal inzet op zondag veel lager was dan door de week.


Ook de speciale marktbussen waren een vertrouwd inzetgebied van deze bussen. In Arnhem zuid reed vanaf Elderveld een Marktbus naar de wijkmarkt in Malburgen. In Arnem Noord reed een bus van de Centrummarkt naar de Geitenkamp via Klarendaal.
Het was de bedoeling de 21-23 in 1980 af te voeren na de komst van de eerste B7900 trolleys 131-133. Door het sterk stijgende vervoer konden de bussen echter nog niet gemist worden. Uiteindelijk werden ze in het voorjaar van 1981 afgevoerd. De 21 leefde voort als Infobus voor het GVA en werd als zodanig nog in de nieuwe kleuren gespoten. De 23 ging naar het Safaripark en kreeg een "Zebra Outfit". De 22 werd museum bus van de MUSA. Later ging deze bus over naar BEVER en nu is de bus dus eigendom van de Stichting Museumbussen.
Leuk zijn de verschillende details in de bus zoals de oude reklames en reizigers informatie die nog in de bus hangt. Arnhem had ooit 6 bioscopen!!Geen opmerkingen: