vrijdag 18 september 2009

InterlinerDe Interliner is in de markt gezet als snelbus die het treinnetwerk aanvulde. De naam Interliner werd door verschillende vervoerders gebruikt, die allemaal deel uitmaakten van "Verenigd Streekvervoer Nederland". Bij de start van de Interlinerformule was het NS-tariefsysteem van toepassing, en waren doorgaande vervoerbewijzen voor bus en trein verkrijgbaar. De strippenkaarten waren niet geldig in de Interliners, ook wel de groene streep genoemd. De Interliner was de eerste stap van wat nu Hoogwaardig Openbaar Vervoer wordt genoemd.

Tegenwoordig is er door de decentralisatie niet veel meer over van het ooit 30 lijnen tellende Interlinernetwerk. Ook de tariefintegratie met NS is verleden tijd. De Interliners rijden nu over het algemeen voor het HOV-tarief. Er zijn verschillende varianten op de Interliners ontstaan, waarvan de Qliner de belangrijkste is.

De productnaam Interliner wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt door Connexxion voor enkele buslijnen in Zuid-Holland (met een uitschieter naar Noord-Holland en naar Zeeland).

Geen opmerkingen: