maandag 30 juni 2008
Twee London Routemaster boeken
Onder de typische Londense omstandigheden was de Routemaster zeker in het centrum lange tijd een hele bruikbare bus. Eenmansbediening zorgde hier voor teveel vertraging. Pas met de komst van de Chipkaart werd de invoering van eenmansbediening op de drukke lijnen in het centrum mogelijk. Uiteindelijk hebben de Routemasters een kleine 50 jaar dienst gedaan in Londen en worden er nog steeds een aantal ingezet op een tweetal toeristische routes.
zondag 29 juni 2008
Arriva: Merwede-Lingelijn (8): Dordrecht-Sliedrecht
Een plan rijdt vanuit Dordrecht de spoordijk op richting Sliedrecht waar deze zal kruisen met z'n tegenligger. Even later nadert een soortgenoot spoorbrug over de Merwede tussen Sliedrecht en Papendrecht.
Vlak voor staion Dordrecht wordt de spoorlijn dubbelsporig. Voor de dienstuitvoering heeft dit op dit moment weinig zin. Het tweede spoor wordt met name gebruikt om treinen vanuit het station even weg te kunnen zetten
zaterdag 28 juni 2008
"Wat rijdt daar?! Achter de schermen van de Betuweroute".
Of we het nu leuk vinden of niet, de Betuweroute ligt er. Nu de bouw klaar is, kunnen we eindelijk wennen aan deze nieuwe toevoeging aan het landschap. Wat rijdt er eigenlijk over de lijn? Waar gaan de treinen naartoe, waar komen ze vandaan? Op onze eigen "treinenzolder" bieden wij van het Gorcums Museum van eind juni tot en met begin november een kijkje achter de geluidschermen met de tentoonstelling "Wat rijdt daar?! Achter de schermen van de Betuweroute en de Merwede-Lingelijn".
In vogelvlucht wordt het vervoer per spoor langs Gorinchem behandeld. De eerste spoorlijn uit 1883, de staatslijn Dordrecht-Elst, is tegenwoordig de Merwede-Lingelijn, waar met meer treinen, nieuwe treinstellen en nieuwe stations hard gewerkt wordt om de trein voor nog meer reizigers aantrekkelijk te maken.
Ook voor het goederenvervoer is de trein weer helemaal actueel, door het verstopte wegennet en het steeds verder uitbreidende achterland.
Gorinchem kreeg vanaf 1992 dan ook de maken met een nieuwe spoorlijn met goederenvervoer: de Betuweroute. Op de tentoonstelling zijn de diverse treinen, goederen en bestemmingen van de Betuweroute zien: graantreinen uit Polen, soja naar Hongarije, kolen naar het Roergebied, containers naar Milaan. Ook de bouw en de bezwaren tegen de aanleg worden niet vergeten.
Een tentoonstelling voor belangstellende Gorcumers, treinenfanaten, liefhebbers van techniek, en voor kinderen is er een speciaal programma. Geen jubelverhaal over de Betuweroute, wel een kans om nader kennis te maken met de lijn die door de achtertuin van de stad loopt.
zaterdag 28 juni 2008 t/m zondag 2 november 2008
Grote Markt 17
4201 EB Gorinchem
dinsdag 24 juni 2008
Budapest: BKV Dieselbussen
Ikarus 260: Deze bussen zijn gebouwd door de bekende Ikarus Frabrieken in Hongarije. De grootste autobus fabriekant in Oost Europa ten tijden van de koude oorlog. Van het type 260 en de gelede varient 280 zijn er meer dan 200.000 gebouwd. 11 meter lang met een hoge vloer. Leeftijd 15 tot 21 jaar. Het zijn nog steeds onverwoestbare werkpaarden die zich goed houden op de slechte wegen in de stad. De underfloor motor maakt behoorlijk wat lawaai.
Ikarus 280: De gelede variant van de IK-260; Leeftijd 14 tot 21 jaar. Deze bussen doen nog steeds volop dienst op de drukste buslijnen van de stad. Een aantal bussen is in 2001 grondig gereviseerd om dienst te kunnen doen op de belangrijke lijn 7/173. Daarbij werden deze bussen gedeeltelijk rood geschilderd
Ikarus 405: Midibussen met een lente van 7,3 meter en gedeeltelijk als lagevloerbus uitgevoerd. Speciaal bestemt voor routes waarop grote bussen vanwege hun gewicht niet mogen rijden, zoals de lijnen naar het oude centrum van Buda rondom het kasteel en de daarnaast gelegen Gellért Hegy. Er zijn veel problemen met deze busjes, onder andere met de onafhankelijk voorwiel ophanging, waardoor de bussen de nijging hebben om te slingeren. Ook zijn ze voor de (toeristische) routes waarop ze rijden eigenlijk te klein en vaak afgeladen vol. Vooralsnog ziet het er echter niet naar uit dat ze op korte termijn vervangen zullen worden
Ikarus 412: 12 mete lagevloer bussen leverd aan het einde van de jaren 90. Dit waren de laatste bussen die werden gebouwd door het eens zo machtige Ikarus imperium. Aan kwaliteit werd in de laatste jaren wenig aandacht meer besteed. Letterlijk geen twee bussen van deze serie zijn helemaal hetzelfde. Na een aantal motor branden heeft de BKV een aantal aanpassingen moeten doorvoere. Daarnaast hebebn deze bussen last van scheuren in het chassis. Door de lage vloer en de hoge wielkuipen is het gangpad erg smal
Ikarus 415: De opvolger van de beroemde Ik260. Leeftijd 13-19 jaar oud. Een hogevloerbus met de motor achterin. Veel bussen van dit type zijn voorzien van een DAF motor zoals die ook gebruikt werd in de DAF SB220. De eerste series werden geleverd met een afwijkedn front en een brede derde deur. De latere series hebben achterin een smalle uitstapduer, wat de passagiers circulatie niet ten goede komt.
Volvo 7700A: Gebouwd in Polen 17,9 meter lang(59 ft) lange gelede bussen op het Volvo B7LA chassis. Deze bussen zijn in vergelijking met de oude Ikarus bussen technologische wonders met hun vlakke lage vloer, vier brede deuren en ruime interieur. In totaal zijn er in de periode 2004-2006 150 van deze bussen afgeleverd. Nadeel is dat de bussen door allerhande veligheidsvoorschriften een stuk tragen zijn (lijken) dan de oude bussen. Zo gaat het openen en sluiten van de deuren een stuk trager en kan je nietr meer rijden met (half) geopende deuren. Ook de airco is voor Budapest iets bijzonders.
MAN SL 223: In Turkije gebouwde bussen met een hoge vloer (leeftijd 5 jaar). Eigendom van VT-Transman
Budapest: De drukste tramlijn van Europa
Door voorrangsregelingen op kruispunten en een compleet vrije baan kunnen de trams goed doorrijden.
maandag 23 juni 2008
Budapest: De Chinezen komen
Nog steeds worden door Volanbusz een groot aantal Ikarus 180 en 280 bussen ingezet. Deze bussen die nog dateren van voor de val van het IJzeren gordijn hebben meer dan 20 jaar dienst gedaan. Zouden de King Long's ook een dergelijke leeftijd halen?
Budapest: Inleiding
In de komende periode verschijnen er een aantal blogs over de het openbaar vervoer in Budapest. Het gemeentelijk vervoerbedrijf BKV heeft een chronisch geld tekort. Vandaar dat de gemiddelde leeftijd van zowel de trams als de bussen hoog is. Veel materieel dateerd nog uit de "communistische periode". In die tijd was de Hongaarse Ikarus fabriek een belangrijke leverancier van auto- en trolleybussen voor heel het Oostblok. Blijkbaar werd er in die tijd degelijk gebouwd. In Budapest rijden nog veel Ikarus 260 en 280 bussen uit de jaren 80. Ook in andere voormalige Oostblok landen zijn deze bussen nog aan te treffen. Anders is het gesteld met de in Rusland gebouwde ZIU trolleybussen. Deze inmiddels 20-30 jaar oude bussen roestten al bij de aflevering en worden met veel kunst en vliegwerk op de weg gehouden. Bij vochtig weer schijnen ze binnen te blijven omdat passagiers en personeel al een aantal keren (lichte) elektrische schokken hebben gehad!!!! Onder deze moeilijke omstandig heden levert de BKV desalniettemin een mooi stukje dienstverlening af. Een dicht netwerk met hoge frequenties maken maken het openbaar vervoer tot een aangename en snelle manier van reizen. Ook de informatie bij de haltepalen en in de voertuigen is goed geregeld zodat je als toerist snel je weg kan vinden.
zondag 15 juni 2008
Madurodam Spoorwegen
De modelspoorbaan van Madurodam is met een lengte van circa vier kilometer de grootste modelbaan in Nederland. In het spoorwegnet liggen vier stations en negen bruggen. In de werkplaats ligt een opstelterrein met acht sporen. De baan is verdeeld in 33 blokken. Hierop kunnen twaalf treinen tegelijkertijd rijden.Alle treinen zijn in Madurodam met de hand gemaakt van messing en polyester. Het rollend materieel van de spoorwegen rijdt per jaar
Op 12 juli 2007 werd in Madurodam een nieuw station onthuld, het toekomstige Utrecht Centraal. Dit is het eerste gebouw dat al in Madurodam te zien is voor het in het echt gebouwd is. Dit station is in de plaats gekomen van station Eindhoven. Madurodam heeft er ook een nieuwe spoorlijn bij: een miniatuurversie van de HSL-Zuid. Op deze lijn wordt op dit moment een echt proefbedrijf gereden met een speciale test locomotief. Onderdeel van de nieuwe lijn is een
Naast treinen zijn er ook bussen te zien in Madurodam. Op diverse plekken zijn Nederlandse stads- en streekbussen te zien. Ook deze modellen zijn inmiddels enigszins op leeftijd. Een deel van deze bussen rijdt ook echt. Op de met kettingen "aangedreven" snelweg bij Schiphol rijden een aantal bussen. Bij een aantal andere autobussen (en andere voertuigen) is onder het wegdek een metalen strip gelegd. De bus is voorzien van een magneetje onder zijn voorbumper. De motor op de achteras stuwt de bus voort en de magneet zorgt dat de voorwielen de weg blijven volgen.
vrijdag 13 juni 2008
100 jaar Postbus in Oostenrijk
De bussen in de naoorlogse periode werden geleverd door lokale fabrikanten zoals ÖAF, Gräf & Stift, Perl, Saurer en Steyr. Van deze lokale fabrikanten bleven uiteindelijk alleen Gräf & Stift en Steyr over. Deze bedrijven leverden tussen 1969 en 1977 weer gezamenlijk een standaardbus, de SL12. In totaal werden er 823 van deze standaardbussen gebouwd. Daarna kwamen deze fabrikanten elk met een eigen type bus. Gräf & Stift was inmiddels onderdeel van het MAN concern en leverde een bus die sterk leek op de toen door MAN in Duitsland gebouwde streekbussen. Steyr was onderdeel van het Daimler Benz concern en bouwde een bus op basis van een Mercedes O303 Chassis. Na verloop van tijd was er bij de Post en Bahnbus toch weer behoefte aan een standaardbus en werd de “Gemeinschaftsbus” ontwikkeld. Gräf & Stift en Steyr leverden deze bussen die uiterlijk vrijwel identiek waren maar technisch verschilden. De Gräf & Stift bus werd gebouwd met MAN componenten. De Steyr was de eerste jaren gebaseerd op eigen componenten en later weer gebaseerd op het Mercedes O303 chassis. Toen Steyr door Daimler-Benx verkocht werd aan Volvo werden voortaan Volvo B10B componenten gebruikt.
Vanuit de overheid werd het wenselijk geacht om tot een nationaal streekvervoerbedrijf te komen. Daartoe gingen Postbus en Bahnbus vanaf 1988 samenwerken onder de naam Bundesbus. De ondernemingen bleven op de achtergrond en echter gewoon bestaan en gingen na 1997 weer gescheiden verder. In 2000 werd in het kader van de opsplitsing van de Oostenrijkse post, de Postbus verzelfstandigd. In 2003 kwam de Postbus in handen van de Oostenrijkse spoorwegen. In 2005 werden Postbus en Bahnsbus samengevoegd tot één onderneming ÖBB-Postbus GmbH. Het bedrijf treedt naar buiten onder de naam Posbus. Net als in Nederland bij Connexxion het geval was moest in het kader van de liberalisatie een deel van het netwerk verkocht worden aan andere partijen. In totaal ging het hierbij om een aandeel van zo’n 30%. Aan de andere kant is ÖBB-Postbus inmiddels ook actief in Zwitserland waar samen met een aantal lokale partners een aantal aanbestedingen zijn gewonnen.
De afgelopen jaren hebben de traditionele Oostenrijkse bussen steeds meer plaats moeten maken voor de Europese standaard bussen van o.a. Mercedes, Volvo, Irisbus en MAN. Ook heeft de gele kleur plaats moeten maken voor een soort goudkleurig Metalic. Voor drukke routes geeft men als het even kan de voorkeur aan 15 meter wagens boven gelede bussen. erg snel is men niet met het aanbrengen van de nieuwe bedrijfskleuren, zodat je op busstations een bonte verzameling aan uitvoeringen kan tegenkomen. Zelf het rood van de Bahnbus is soms nog aan te treffen.