dinsdag 29 januari 2013
Op bezoek in Kleef
Leuk is de terugkeer van de 'Bahnbus', in de oude rode DB kleur |
Een NIAG bus met een wat merkwaardige bestemming. |
Een bus van de NIAG op lijn 58 naar Nijmegen, één van de weinige overgebleven internationale buslijnen in Gelderland. |
Look is één van de bedrijven uit de omgeving die voor de NIAG rijdt. Lijnbussen gaan in Duitsland duidelijk langer mee dan in Nederland.... |
maandag 21 januari 2013
Arriva 6030-6045
In mei 2007 kwamen in het DAV gebied (Drechtsteden-Alblasserwaard) een 16 tal Iris-Iveco midibusjes in dienst. De 6030-6039 waren bestemd voor de rustige streeklijnen rondom Gorinchem en de stadsdienst in deze plaats.
De 6040-6045 hebben twee zitplaatsen minder en zijn speciaal bedoeld voor de route door de binnenstad van Dordrecht (stadslijn 10 met daaraan gekoppeld lijn 2). Aangezien in Dordrecht maar 5 busjes nodig zijn rijdt de 6040 normaal gesproken vanuit Gorinchem. Alleen bij materieel gebrek in Dordrecht wordt deze daar ingezet.
In mei 2008 werden de 6030 en 6031 overgebracht naar Groningen. Door de inzet van Taxibusjes op lijn 76 (Gorinchem-Hardinxveld-Sliedrecht) waren deze in Gorinchem boventallig.
De 6030 en 6031 werden in Groningen op Citybus lijn 23 ingezet en daartoe in de blauwe citybuskleuren beplakt.
De inzet van de busjes in het DAV gebied is weinig spectaculair. Op de streeklijnen blijft de inzet door de week beperkt tot enkele ritten in de spits, waarvan er een aantal tijdens de school vakantie met taxibusjes gereden worden. Op zaterdag wordt de hele streekdienst door taxibusjes gereden. Alleen de stadsbusjes in Gorinchem en Dordrecht rijden dan. Op zondag en in de avonduren rijden zowel de stads- als streeklijnen in Gorinchem volledig met taxibusjes.
Heel af en toe rijdt er in de avonduren een Irisbus een ritje op lijn 81 naar Utrecht.
In november 2007 reden de 6034, 6038 en 6039 een week vanuit Tiel lijn 46 naar Nieuwegein. Door werkzaamheden moest in Buren een omleiding worden gereden die niet geschikt was voor 12 meter bussen. De 6038 maakte in Februari 2008 ook een uitstapje naar de Hoeksewaard. Daar werd deze tijdelijk ingezet op lijn 161 ter vervanging van een veel te klein Mercedes Midibusje van TCR. Later werd daar de 6032 de vaste Irisbus in de Hoeksewaard.
Eind 2009 werden de 6030 en 6031 overbodig in Groningen na verlies van de concessie. Begin 2010 werd de 6031 geëxporteerd naar Portugal. Hier zou de bus bij Arriva dochter TST gaan rijden. De 6030 dook nog even in de Hoeksewaard op (compleet in Citybus uitvoering). Deze is eind april ook richting Portugal gegaan.
In Juli 2011 trof ik de 6030 als TST 30 aan, even ten zuiden van Lissabon. Kompleet met gordijntjes en Airco en in een goede staat van onderhoud.
Eind Augustus verscheen de 6034 op de stadsdienst in Lelystad op scholierenlijn 612.
In 2012 werden in Dordrecht de 6042 en 6043 beplakt als Citybus, ter promotie van de niet al te drukke lijn 10 waarop ze rijden.
Na de start van de concessie Noord en Zuidwest Friesland in december 2012 was er tijdelijk een tekort aan bussen, omdat de nieuwe bussen nog niet allemaal geleverd waren. Daarom reden tot medio januari de 6032,6033,6036 en 6040 in Leeuwarden op de stadsdienst.
Eind Augustus 2013 verscheen de 6034 op de stadsdienst in Lelystad op scholierenlijn 612.
De 6034 in Lelystad (foto Gio Maduro) |
De 6032 in Vuren op weg van Geldermalsen naar z'n oude standplaats Gorinchem op lijn 47. |
Druk busverkeer bij station Kesteren met op de voorgrond de 6032 op lijn 44 Rhenen-Tiel via Maurik. |
zondag 20 januari 2013
Breng autobussen en trolleybussen in Arnhem
Breng autobussen en trolleybussen in Arnhem. Vanaf December 2012 worden voornamelijk MAN gasbussen ingezet naast uiteraard de trolleybussen op de trolleylijnen. De Arnhemse Breng bussen zouden herkenbaar moeten zijn aan een blauw dak. In de praktijk zijn er echter ook genoeg roze bussen uit Nijmegen aan te treffen.
Breng autobussen in Nijmegen
Sinds december 2012 bestaat bijna heel het wagenpark van Breng in Nijmegen uit gas bussen. Officieel rijden de Mercedes bussen op de stadsdienst en de MAN bussen op de streeklijnen......Sinds december 2012 bestaat bijna heel het wagenpark van Breng in Nijmegen uit gas bussen. Officieel rijden de Mercedes bussen op de stadsdienst en de MAN bussen op de streeklijnen......
Winter bij de Nederlandse Spoorwegen
Bij de NS heeft inmiddels de aangepaste (winter)dienstregeling het niet gehouden. Als gevolg van 'meerdere storingen' rijden er geen treinen van en naar Schiphol en Amsterdam CS. In de praktijk lijken er nog wel een paar Sprinters te rijden. Maar goed dat het Zondagavond is en niet een doordeweekse spitsavond.
woensdag 9 januari 2013
Breng Bussen
Bij Breng heeft men bedacht dat de bussen uit de regio Arnhem en Nijmegen hun eigen identiteit moeten hebben. De Arnhemse bussen hebben een blauw dak en de Nijmeegse bussen hebben een roze dak. Verder heeft men luxere bussen die rijden op de zogenaamde Breng direct lijnen. Dat zouden de lijnen 31 en 300 moeten zijn die beiden tussen Arnhem en Nijmegen rijden. Het grootste deel van de vloot bestaat uit MAN bussen. Verder zijn er dan nog de trolleybussen in Arnhem en de zeer spartaans ingerichte Mercedes stadsbussen in Nijmegen.
Wegens een tekort aan trolleybussen rijdt een MAN op trolleylijn 5 in Arnhem. Kleur is wel goed |
Een Arnhemse MAN in Tiel. Op deze lijn zou je een Nijmeegse bus verwachten. |
Een stadsbus met amper 30 zitplaatsen op de sneldienst naar Druten. Hier zou je eerder een luxe Breng Direct bus verwachten...... |
......waarvan er op hetzelfde moment een op de stadsdienst in Nijmegen reed..... |
....en ook op trolleylijn 2 in Arnhem reed een Nijmeegse Breng Direct bus. |
Een gelede Hermes bus uit Eindhoven op trolleylijn 6 symboliseerd dat achter Breng eigenlijk busbedrijf Hermus schuilgaat... |
...en een Connexxion bus op trolleylijn 6 geeft aan dat Hermes weer een dochteronderneming van Connexxion is. |
vrijdag 4 januari 2013
Breng treinen tussen Arnhem en Doetinchem
Breng rijdt maandag t/m vrijdag een 30 minutendienst tussen Arnhem en
Doetinchem ter aanvulling op de 30 minutendienst
Arnhem-Doetinchem-Winterswijk van Arriva. Het was de wens van
autoriteiten om deze tussendienst samen met de bussen rondom Arnhem en
Nijmegen aan te besteden en niet met de rest van de regionale
spoorlijnen. Er rijden nu dus twee bedrijven op het traject
Arnhem-Doetinchem, wat improviseren bij verstoring extra gecompliceerd
maakt op het toch al vertragingsgevoelige enkelsporige traject. Na de
start in December 2012 was de dienstuitvoering mede hierdoor zeer
chaotisch.
De treinen van Breng mogen ondertussen gezien worden, zowel van buiten als van binnen.Opmerkelijk is dat de schoonmaak van de treinen van Breng tijdens de dienst gebeurd. In Zevenaar kwam een dame de trein in met een schoonmaakkar om de afvalbakken te legen en de tafeltjes en separatieschotten te poetsen.
De treinen van Breng mogen ondertussen gezien worden, zowel van buiten als van binnen.Opmerkelijk is dat de schoonmaak van de treinen van Breng tijdens de dienst gebeurd. In Zevenaar kwam een dame de trein in met een schoonmaakkar om de afvalbakken te legen en de tafeltjes en separatieschotten te poetsen.
De treinen rijden onder de merknaam Breng Direct, die ook voor de snelle buslijnen (met luxere bussen) gebruikt wordt |
Het interieur van de Breng trein mag er zijn en is qua stoffering identiek aan de Breng Direct bussen. |
woensdag 2 januari 2013
Arriva Stadsbussen in Gorinchem: de 6387 en 6388
Op 18 mei 2007 kwamen in Gorinchem de nieuwe Iris-Iveco stadsbussen in dienst. Hiermee kwam een einde aan de inzet van de 6387 en 6388 op de stadsdienst in Gorinchem. Deze busjes kwamen in augustus 2004 naar Gorinchem omdat de inzet van gewone 12 meter bussen in de dagelijkse praktijk toch wat onhandig was.
De 6388 in de zomer van 1998 op Terschelling. De opschriften herinneren nog aan de periode dat deze bus op Vlieland reed. (foto Wim Vink)
De 6387 en 6388 begonnen hun carrière in 1997 bij de VEONN op Vlieland. De officiële typeaanduiding was MAN 11.220HOCL -Berkhof Heerenveen Junior.
Eigenlijk had de 6388 het nummer 6386 moeten krijgen, maar dat nummer was door een vergissing al ingenomen door een bus van Midnet waardoor er een doublure in de toen nog bestaande VSN nummering dreigde te ontstaan.
Toen in 2003 Arriva in het DAV gebied kwam rijden was het al de bedoeling deze busjes in Gorinchem in te zetten. De handgeschakelde versnellingsbak was toen echter een stuikelblok voor inzet in het DAV gebied.
Daarom werden in eerste instantie voormalige stadsbussen uit Leeuwarden ingezet (Volvo-Hainje). Van buiten zagen deze busjes er nog wel aardig uit, zeker in vergelijking met de toen door Arriva massaal ingezette MB200en. Deze bussen waren echter tot de draad versleten. Regelmatig waren deze busjes defect en het interieur zag er haveloos uit.
Al snel kwamen ter vervanging de roemruchte Dennis-Alexander bussen van Arriva op de stadsdienst rijden. Deze bussen waren in het Noorden niet erg populair en werden graag aan het DAV gebied afgestaan ter leniging van de materieel nood. De grote draaicirkel maakte deze bussen niet erg geschikt voor de stadsdienst. Wel hadden ze een lage vloer en ruime instap. De Dennis bussen bleven tot de zomer van 2003, toen de aflevering van de Wright Commanders was voltooid.
Daarna namen deze Wrights Commanders van de serie 62oo de zaak over. Van deze bussen werden er in totaal een kleine 100 ingezet in het DAV gebied. Hiermee werd het voor de hobbyist heel eentonig.
Er schijnen ooit plannen te zijn geweest om voor Gorinchem twee Wrights Cadets te bestellen met een lengte van 10 meter, van het type dat ook in Leeuwarden reed. Daar is het in ieder geval nooit van gekomen. Wel kwam eind 2008 de 5920 vanuit het Noorden naar Gorinchem. De 6200 waren toch wat groot voor de stadsdienst in Gorinchem zeker als er in de toch al lastige route ook nog eens omleidingen zaten. Toen de gemeente ook nog eens zonder overleg met Arriva een drempel in de westelijke route aanlegde besloot Arriva de route "recht te trekken" waardoor een bejaardenhuis van openbaarvervoer verstoken werd.
Uiteindelijke gingen beide partijen in overleg en als resultaat daarvan kwamen in september 2004 de 6387 en 6388 alsnog naar Gorinchem, nu voorzien van een automatische versnellingsbak. De busjes werden officieel aan de pers gepresenteerd waarbij verteld werd dat de busje oorspronkelijk uit Denemarken kwamen en daar bij Arriva overbodige geworden waren!!! In werkelijkheid kwam de 6387 uit Heereveen en de 6388 uit Groningen. Ook werden de busjes voorzien van een "Gorinchem Beweegt" logo op de zijkant. Dit logo werd door de gemeente Gorinchem normaal gebruikt voor vanuit de gemeente georganiseerde sportactiviteiten!! Blijkbaar had men nog wat stikkers over. De wasmaschine maakte al snel een einde aan deze "lokale corporate identity".Het VEONN blauw was inmiddels vervangen door Arriva groen. Naar het schijnt is dit tijdens hun verblijf op Terschelling gebeurt. De beschildering van de 6387 en 6388 verschilde op details. Ook waren de bussen van verre te onderscheiden door de filmkast. Deze was bij de 6388 netjes afgeplakt. Op een raam in het separatieschot bij de voordeur stond nog altijd het VEONN logo gegraveerd.
In december 2005 gingen deze wagens tijdelijk naar Waterland voor lijn 88 Purmerend-Wormerveer waarvan de route niet geschikt was voor 12 meter wagens. Na aflevering van de voor deze lijn bestelde Midibusjes keerde de 6387 en 6388 terug naar Gorinchem.
Met ingang van de nieuwe dienstregeling in januari 2007 waren de busjes ook op lijn 74 Gorinchem-Schoonhoven Veer te zien.Deze nieuwe dienstregeling was ook aanleiding voor de bestelling van de Iris-bussen 6030-6045. Deze zijn bedoeld voor het nieuwe lijnennet rondom Gorinchem, Stadsdienst Gorinchem en lijn 10 in Dordrecht.
Op de vrijdag na Hemelvaart kwamen de 6030 en 6031 in dienst in Gorinchem op de stadsdienst. De week daarop verschenen de busjes ook op de streeklijnen. De 6387 was in juni nog steeds op de stadsdienst te vinden en maakte het mogelijk oud en nieuw te vereeuwigen zoals hierboven. De 6388 is begin juni 2007 naar Terschelling verscheept. Later in de zomer ging ook de 6387 naar het Noorden.
In juli 2007 dook de 6388 op als Citybus in Groningen op lijn 23.
In september keerde de 6387 weer terug naar Gorinchem. Deze bus word regelmatig ingezet op lijn 74 Gorinchem-Schoonhoven Veer. Ook op de andere lijnen rondom Gorinchem wordt deze bus incidenteel ingezet.
De 6388 kwam begin januari 2008 in dienst op het service lijnen netwerk rondom Winschoten samen met een aantal kleine Wrights uit Leeuwarden. In december 2007 had deze bus ook enige tijd in Leeuwarden gereden voordat Connexxion daar de stadsdienst overnam. De inzet in Winschoten bleek van korte duur. In Februari reed de bus weer als Citybus in Groningen.
Eind 2008 leek het einde te komen voor deze busjes. Door het verlies van de concessie Friesland aan QBuzz kwam Arriva ruim de in de bussen te zitten en gingen vele oude bussen aan de kant. In December 2008 werd de 6387 naar Drachten overgebracht en opgelegd. De 6388 was al een paar weken eerder opgelegd in Meppel.
De 6387 verscheen in maart 2009 als treinvervangende bus tussen Harlingen en Harlingen-Haven. Speciaal voor deze dienst werd de bus beplakt als een "Spurt". Volgens de opschriften is de bus nu eigendom van Arriva Touring. Deze opschriften bleef de bus behouden en in juni 2012 reed de bus in "Spurt" uitvoering op Terschelling.
In 2011 dook de '6388' op als groepsvevoer bus voor Johnson Control in Ploiesti Roemenie (bron bus-bild.de).
De 6387 werd zo af en toe nog op de eilanden gesignaleerd, o.a. tijdens het Oerol festival in juni 2012. Het busje had toen nog steeds zijn Spurt outfit.
In December 2012 dook de 6387 op in Doetinchem. Vanuit de concessie Achterhoek waren een aantal bussen naar de nieuwe concessie Friesland gestuurd. Ter vervanging gingen er een aantal 'exotische' bussen naar de Achterhoek, waaronder de 6387. Waarom de bus naar de Achterhoek ging lijkt eigenlijk een beetje een raadsel. Vanuit de Achterhoek zijn alleen grote bussen naar Friesland gegaan. Logischer zou een terugkeer naar Gorinchem geweest zijn. Vanuit daar zijn 3 Irisbussen tijdelijk naar Leeuwarden gegaan. De bus wis weer ontdaan van z'n Spurt jasje en voorzien van Arriva Touring opschriften. De bijgevoegde foto's zijn gemaakt op 2 januari 2013 bij de Arriva stalling in Doetinchem. De bus is tot medio augustus 2013 in Doetinchem gebleven en daarna afgevoerd.
De 6387, door Nick Menke gespot tussen Terborg en Varseveld op de treinvervangende dienst. |
De 6387 en 6388 in beeld en geluid
Abonneren op:
Posts (Atom)